Scoutdräkten

Scoutdräkten

När scoutrörelsen startade menade Baden-Powell att en enhetlig dräkt stärker sammanhållningen och till en del utplånar de skillnader som finns i samhället genom olika sociala grupperingar.

Detta gäller än idag och t o m i ännu högre grad. Fler blir de grupper som skaffar sig gemensam tröja eller dräkt för att genom detta markera sin grupptillhörighet och för att stärka sammanhållningen i den egna gruppen.

Omkring 25 miljoner scouter över hela världen bär idag scoutdräkt. Denna dräkt varierar från land till land, den är anpassad till landets klädkultur, till klimat osv. I princip finns dock stora likheter mellan olika länders scoutdräkter.

Enligt beslut skall alla medlemmar i Svenska Scoutförbundet bära scoutdräkt vid all scoutverksamhet.

Scoutdräkten består av scoutskjorta, med rätt påsydda märken, och scouthalsduk. Scouthalsduken kan vara Johannelunds scoutkårs egen halsduk, mellanblå med gul kant, förbundshalsduken, gul med blå kant, eller Gilwellhalsduk för de som är Treklöver/Gilwell ledare. Scoutskärp och basker får användas, men är ej obligatoriska.

Enligt beslut på förbundsstämman 2006 har även annan klädsel accepterats som scoutdräkt. Dit hör bland annat en kollegetröja och en T-tröja. Den nya dräkten ska finnas tillgänglig i början av 2007.

Vänligen logga in för att kommentera.