Program

Program

Johannelunds scoutkår har avdelningar för Spårar-, Upptäckar-, Äventyrar- ochUtmanarscouter. Olika åldersgrupper har olika krav på scoutprogrammet, men som en sammanhållande länk genom spårar-, upptäckar-, äventyrar- och utmanarscoutprogrammet finns de fem programblocken: Vårt friluftsliv, vi människor, vår förmåga, vår säkerhet och vår natur.

Varje scoutavdelning har möten på en bestämd veckodag och tidpunkt. Förutom dessa träffar anordnas även en del helgaktiviteter, t.ex. utfärder till vår scoutstuga Sand. Patrull- och seniorscouter ger sig ut på hajk. Man bär själv med sig det som behövs och går, cyklar, paddlar eller skidar, tills det är dags att slå läger för natten. Övernattning sker i det fria, antingen i tält eller under ett vindskydd där en stockeld får ge värme och ljus.

På slutet av vårterminen, vanligtvis under Kristi Himmelsfärdshelgen, brukar kåren ha ett läger för alla scouter. Alla bor i tält eller vindskydd. Scouterna får då praktisera vad de har lärt sig under året, och de får leka och tävla. En del år anordnar distriktet eller förbundet större sommarläger för junior-, patrull- och seniorscouter och ledare. Ofta finns där också en familjeby för att bereda hela familjen möjlighet att delta i ett läger.

Scouting är en verksamhet som är öppen för alla, och i den mån det är praktiskt genomförbart, tar vi även emot handikappade i vår verksamhet. På somrarna anordnar förbundet handikappläger på olika ställen i landet, t ex på Marsbäcken utanför Västervik. På dessa läger får handikappade pröva på lägerliv tillsammans med icke handikappade scouter, en fin upplevelse för bägge parter.

Under året deltar de olika avdelningarna i tävlingar som anordnas av kåren, distriktet och förbundet. Exempel på distriktstävlingar är Filbyterrundan för miniorscouter, Renhornet för juniorscouter, Hjorthornsjakten för patrullscouter och Tre-Ma-Ha för seniorscouter och ledare.

Distriktet och förbundet anordnar en mängd kurser och evenemang för främst Seniorscouter och ledare. Kåren är mycket mån om att bereda alla tillfälle att delta i de kurser och evenemang som står till buds. Det är allt från veckoslutskurser och veckoaktiviteter under terminerna, till evenemang som pågår under en eller flera veckor under sommaren.

Många andra aktiviteter genomförs i kåren under året, exempelvis kan nämnas scoutmammornas basar, fackeltåg och försäljningar av ljus, adventskalendrar och julgranar.

 

Vänligen logga in för att kommentera.